Ramón Díaz Eterovic

Ramón Díaz Eterovic

Ο Ραμόν Δίας Ετερόβιτς (Ramón Díaz Eterovic) γεννήθηκε στην πόλη Punta Arenas της Χιλής το 1956. Έγινε γνωστός από τα μυθιστορήματα με τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Ερέδια, πρωταγωνιστή σε 18 βιβλία του και στην τηλεοπτική σειρά Heredia y asociados.

«Το αστυνομικό μυθιστόρημα που γράφω έχει στενή σχέση με τα πολιτικά εγκλήματα που βασανίζουν τη Χιλή και τη Λατινική Αμερική. Ένα είδος εγκλήματος που βγαίνει από το “κλειστό δωμάτιο” και τα ατομικά κίνητρα, και σχετίζεται με την εξουσία, το κράτος, τις οικονομικές και πολιτικές επιχειρήσεις, τη δυσπιστία για τη Δικαιοσύνη, την αναζήτηση της αλήθειας. Το αστυνομικό μυθιστόρημα μου δίνει το χώρο να μιλήσω για πολλά ευαίσθητα ζητήματα της χιλιάνικης κοινωνίας, όπως οι εξαφανισμένοι κρατούμενοι, το εμπόριο ναρκωτικών, η έλλειψη πραγματικής δημοκρατίας, οι προδοσίες. Νιώθω ότι τα μυθιστορήματά μου μοιάζουν με ένα χρονικό της ιστορίας της Χιλής των τελευταίων 20-25 χρόνων».

Το έργο του έχει βραβευτεί με πολλά βραβεία στη Χιλή και διεθνώς, όπως το βραβείο Anna Seghers 1987, το Premio del Consejo Nacional del Libro y la Lectura 1995, το Premio Municipal de Literatura de Santiago (για το Άγγελοι και Ερημίτες), το Premio Las Dos Orillas 2000 del Salón del Libro Iberoamericano de Gijón, Premio Municipal de Literatura de Santiago 2002 por El ojo del alma και άλλα.

Μετάφραση: Κρίτων Ηλιόπουλος

Εξώφυλλο: Κυριακή Μαυρογεώργη

Στο Άγγελοι και Ερημίτες, ο Χιλιανός ιδιωτικός ντετέκτιβ Ερέδια εμπλέκεται σε μια υπόθεση του διεθνούς εμπορίου όπλων και παράνομων οπλικών συστημάτων. Με την ηθική υποχρέωση να αναζητήσει τους δολοφόνους ενός πολύ αγαπημένου του προσώπου, βρίσκεται αντιμέτωπος με τα πλοκάμια της πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας στη Χιλή, λίγο μετά την αποχώρηση του δικτάτορα Πινοτσέτ από το προσκήνιο, με μηχανισμούς που δρουν υπογείως, αλλά και με την αμείλικτη καθημερινότητα και τα πολλά πρόσωπα του Σαντιάγο της Χιλής. 

Είναι το τέταρτο από τα δεκαοχτώ νουάρ μυθιστορήματα του συγγραφέα, και ο μελαγχολικός, ρομαντικός, ιδεολόγος, αντικαθεστωτικός, αιρετικός και απογοητευμένος αντιήρωας αυτοπαρουσιάζεται, μας αποκαλύπτει στοιχεία της προηγούμενης ζωής του και τις αξίες που την καθορίζουν. Δεν διστάζει να συγκρουστεί με το σύστημα και με τους ισχυρούς, έστω και αν είναι από χέρι χαμένος. Μέσα από τη δική του ματιά βλέπουμε την κοινωνία της Χιλής σε πολλά επίπεδα, όπως διαμορφώνεται από τα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας της.

Ο Ραμόν Δίας Ετερόβιτς πετυχαίνει να μας δώσει ένα έργο άκρως αντιπροσωπευτικό ενός λογοτεχνικού «ρεύματος» που ονομάστηκε νέο λατινοαμερικάνικο αστυνομικό μυθιστόρημα.

Ταυτότητα

Στην υδατογραφία Angelus Novus του Klee, ο αναπαριστάμενος άγγελος, ο Άγγελος της Ιστορίας του Benjamin, είναι ένας δυνητικός αρωγός.

» περισσότερα

Επικοινωνία

ANGELUS NOVUS, ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Γράμμου 40, Βριλήσσια 152 35, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210-6137942

info[AT]angelus-novus[DOT]gr

Εγγραφή στο newsletter